A tyúkszemről és a szemölcsről

 

Munkánk során szinte naponta  találkozunk ezzel a bőrproblémával, amely sokak életét megkeseríti.
A tyúkszem jellegzetesen kúp alakú, a bőr felszíne felé szélesedő, a bőr mélyebb rétegei felé pedig hegyesedő bőrkeményedés. Ez a bemélyedő hegyes szarucsap érintheti a bőr irharétegét, de hatolhat a csonthártyáig is. Ezekben a mélységekben már érzékeny idegeket érint. Szélsőséges esetben csonthártyagyulladást is okozhat. 
Könnyen összetéveszthető a HP vírus okozta szemölccsel, de alapvető különbség, hogy a tyúkszemet nem kórokozó okozza.
A tyúkszem egy pontra ható tartós nyomásra, ritkábban dörzsölésnek kitett területen jelenik meg. Jellemzően lábujjak között (lágy tyúkszem), kislábujj külső oldalán, kalapácsujj felső és alsó oldalán is, harántboltozaton, sarokponton. Kialakulásának oka minden esetben a láb deformitásának következménye. Ilyen deformitás például a harántboltozat süllyedés, hosszanti boltozat süllyedés. Egyszerűen fogalmazva: a boltozatok süllyedése miatt nem normális a láb teherviselése.
Ritkább esetben a rosszul megválasztott cipő, túl szűk lábbeli, vagy meggyűrődött zokni, talpbélés okozza a tyúkszemet. És meg kell említenünk a hirtelen súlygyarapodást is, mint kiváltó okot.
Kezelés:
Miért hatástalan a tyúkszemirtó tapasz, vagy ecsetelő? Mindkettő szalicilsavas készítmény, melynek hatására a szeges bőrkeményedés felpuhul. Eddig nincs is baj velük, mert átmeneti könnyebbség keletkezik, de ez csak a nem túl mély tyúkszemeknél lehet hatásos. Ha a felső réteg nincs eltávolítva, akkor a hatóanyag nem jut be mélyebb rétegekbe. 
A vagdosással, kimetszéssel ajánlatos otthon nem próbálkozni, mert könnyen felsérthető a körülötte lévő ép bőr, amiből egy nehezen gyógyuló seb keletkezhet. 
A tyúkszem kezelése a megelőzéssel kezdődik: lábhoz illő, kényelmes cipő viselésével és a rendszeres lábápolással. Ha mégis kialakul, a láb deformitását kell kezelni egyedi talpbetéttel. Lábujjakon keletkező tyúkszemek kialakulását szilikon labujjelválasztó gyűrűkkel lehet megelőzni. Ezek nem csak a kialakulás megelőzésében segítenek, hanem a már kialakult tyúkszem okozta fájdalmat is enyhítik. 
A tyúkszem eltávolítását bízza szakemberre! Professzionális lábápolóknak, gyógypedikűrösöknek olyan speciális eszközök, pedikűr gépek állnak rendelkezésükre, melyekkel könnyen elbánnak ezzel a makacs bőrelváltozással. Fontos viszont megelmlíteni, hogy a pedikűrös a tünetet kezeli. A tehermentesítés, a tyúkszem kiújulásának megakadályozása a páciens feladata.
"Kérdezze meg pedikűrösét!"  - hogy milyen lehetőségei vannak a tehermentesítést illetően!

Mint fentebb említettem: a tyúkszem és a szemölcs könnyen összetéveszthető, ezért ne "öndiagnosztizáljon". Amíg nem bizonyos abban, hogy melyik bőrelváltozást találta a lábán, addig ne kezdje el kezelni!

 Kérjen időpontot konzultációra, vagy kezelésre! Bejelentkezés: +36207766565

 

Mi a vírusos szemölcs? Mit tehetünk vele/ellene?

 

A közönséges szemölcsök bőrünkön a humán papilloma vírus nevű (HPV) kórokozó fertőzése révén alakulnak ki. Többféle, legalább 70 HPV típus létezik, ezeket számozva jelölik (pl. HPV 3). A különböző vírus altípusok más-más bőrtünetet okoznak. Közülük leggyakoribb a közönséges szemölcs (verruca vulgaris). 
Tünetek: tagolt felszínű csomók a bőrön, fájdalmas csomók a talpon.
A vírusos szemölcs előfordulása:
A HPV fertőzés nagyon gyakori. Emberről emberre terjed, de előfordul, hogy háziállatokról kerül a vírus a bőrre. 
Nagyobb méretű verrucák tömegesen alakulhatnak ki olyankor, amikor az immunrendszer legyengült, például ún. immunszupresszáns gyógyszerek szedése vagy HIV-fertőzés miatt.
A közönséges szemölcs legtöbbször az ujjakon, végtagokon alakul ki. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. Gyerekeken különösen gyakori, de felnőtt korban is előfordul. Esendőbbek a fertőzéssel szemben az ún. atópiás dermatitiszben(bőr érzékenységével, szénanáthával, asztmával járó betegségben) szenvedők.
Verruca vulgaris kialakulhat talpon is, ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé nő, járáskor nagy fájdalmat okozva. 
A körömágyban ritkán keletkeznek szemölcsök, ha mégis, akkor fájdalmasak, a köröm deformitását, foltszerű elszíneződését okozzák (verruca subungualis). Sokkal általánosabb a köröm szélénél látható szemölcs, mely nehezen kezelhető a köröm roncsolása nélkül.
A HP vírusoknak biokémiailag számos típusát különítik el, melyek különböző kórképeket hoznak létre. A lappangási idejük általában 4 hét - 8 hónap. Az egyes HP vírusok között vannak olyanok is, melyek a hámsejtekben rosszindulatú elfajulást (malignizációt) váltanak ki.
A talpi szemölcsök előfordulása az utóbbi időben növekedett, ennek oka lehet az egyre jobban terjedő közös fürdők használata, például uszodában, edzőteremben, jacuzziban, és a közös törölköző, papucs is fertőzhet. 
A talpi szemölcs többnyire fájdalmatlanul jelenik meg az ép bőrön, sokáig akár észrevétlen maradhat. Jellegzetes szurkált, tagolt felszínű 2-5 mm nagyságú tömött tapintatú csomók keletkeznek. A szemölcs felszínén, vagy a belsejében trobotizált kapillárisokat jelző fekete pontokat észlelhetünk.
A talpon megjelenő verruca komoly fájdalmat okozhat járáskor. 
A szemölcs kezelése:
A vírusos szemölcsök hajlamosak maguktól, heg hátrahagyása nélkül meggyógyulni. Előfordul, hogy begyulladnak, és a szervezet immunológia reakciója következményeként eltűnnek. Kezelni azért szükséges, mert fertőző hajlamuk igen nagy. A számos kezelési lehetőség közül olyat kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza az adott területen a környező ép bőrben. Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fahyasztás, mely gyors és hatékony, kevés fájdalommal járó módszer. Bőrgyógyász végzi a kezelést. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul. Szükség lehet 2-3 alkalommal a kezelés ismétlésére.
Helyi érzéstelenítésben sebészileg eltávolíthatóak, akár éles szélű ún. Volkmann-kanállal, akár lézerrel. A sebészeti módszerrel azonban elég nagy az esély arra, hogy az eltávolítás túl felületes (ilyenkor a szemölcs kiújul), vagy túl mély (ekkor heg képződik).
Ecsetelő (ún. keratolítikus, azaz a szemölcsöt alkotó keratint oldó) kezelésre alkalmas készítmény  gyógyszertárban kapható, általában maró hatású oldattal lehetséges. Ezek leggyakrabban szalicilsav, monoklor-eceétsav tartalmú készítmények.
A kezelés előtt mindig kérjük ki bőrgyógyász véleményét, és kérjünk tanácsot a helyes használathoz. A szemölcs elhalt, felső részét naponta, de legalább hetente kíméletesen el kell távolítani.
Hasonló eljárást igényel a kezelés sejtosztódást gátló anyag (citosztatikum) tartalmú ecsetelő alkalmazásakor. Ezeket a készítményekez csak orvosi javaslatra használhatjuk.
Várandósság, és szoptatás idején lehetőleg semmilyen szert ne használjon, vagy mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával!
Az immunrendszer működését serkentő gyógyszerek hatása mérsékelt, de jól támogatják a külsőleges kezelést. Hosszú ideig szedve azonban a szemölcsök újraképződését megelőzhetik. 
Hasznos tudnivalók:
Mivel a szemölcsök nagy része magától gyógyul, agresszív kezelést ritkán igényelnek. Ha 2-3 hónapon belül nem múlik el a szemölcs magától, akkor viszont el kell kezdeni valamilyen terápiát, hiszen ez egy fertőző megbetegedése a bőrnek. Felnőtteken megjelenő, nagy számú verruca esetén  gondolni kell egy esetlegesen a háttérben álló immunológiai betegségre.
Gyakran tapasztaljuk, hogy egy talpi szemölcsöt elkezd valaki a ujjával, körmével "piszkálni". Majd kis idő múlva a ujján is megjelenik a szemölcs. (És csodálkozik, hogy ez hogyan lehetséges...!) Tilos! Ne nyúlkáljon a szemölcshöz se kézzel, se ollóval, se késsel, se semmivel! Ha erre mégis ellenállhatatlan vágyat érezne, akkor széles spektrumú fertőtlenítőszerrel (pl. Shülke Mikrozid) kezelje az eszközt!
Az elővigyázatosság szabályait be kell tartani! 
Ezek a következők:
-minden lábbeli fertőtlenítése (cipőt nem adunk és nem kérünk kölcsön!)
-talpi szemölccsel ne járkáljon mezítláb otthon, közösségi helyeken mert megfertőzheti családtagjait, embertársait!
-zoknik, harisnyák magas hőfokon, fertötlenítő hatású mosószerrel való mosása
-bármilyen eszközt, amivel hozzányúlt a szemölcshöz fertőtleníteni kell!
-ha elkezdett egy kezelést ecsetelővel, akkor a szemölcsöt mindig ragassza le sebtapasszal!
Miben tudunk segíteni mi?
Nagy gyakorlattal rendelkező pedikűrös szakember felismeri a szemölcsöt.(Ez azért hangsúlyos, mert könnyen összetéveszthető a tyúkszemmel!) Gyakran a szemölcsöket vastag bőrkeményedés fedi. Ezt eltávolítjuk.
Eltávolítjuk a szemölcs legfelső rétegét is úgy, hogy vérzést nem okozunk. Ez a folyamat kissé kellemetlen, de semmiképp nem okozunk fájdalmat. Felállítjuk a további kezelési tervet, melyet írásos formában át is adunk a vendégnek. Ismertetjük az elővigyázatosság szabályait. Kontrollkezelést egyeztetünk, követjük a gyógyulás folyamatát a tünetmentességig.
Nagy számban megjelenő, vagy nagy kiterjedésű szemölcsök esetén mi bőrgyógyász szakorvoshoz irányítjuk a hozzánk fordulókat.

 

Szerző: Hidvégi Otília

 

 

A www.labologiagyogypedikur.hu oldalon megjelenő tartalmak (kép és szöveg) jogvédelem alatt állnak. További felhasználásuk (online és offline) az oldal szerkesztőjének engedélyével és forrásmegjelöléssel lehetséges.