A bőrgombáról

Sajnos a láb bőrének gombás megbetegedése népbetegségnek számít, ezért se szeri, se száma a házi praktikáknak, amelyekkel az emberek próbálkoznak. A gombák makacs jószágok, megválni tőlük kitartást és türelmet igénylő feladat. A gyógyulás sikertelenségének oka az is lehet, hogy nem a megfelelő gyógymódot választottuk. Az ecetes, vagy szódabikarbónás áztatás nem megfelelő terápia. A drogériákban kapható lábápoló szerek és kozmetikumok inkább megelőzésre javasoltak.
A BŐR GOMBÁS MEGBETEGEDÉSE FERTŐZŐ! és NEM GYÓGYUL MEG MAGÁTÓL!
A bőrtípustól nem függ, hogy kiket fenyeget a betegség. A nem megfelelő személyi higiénia pedig a legkevésbé felelős a gombásodás kialakulásáért.
Bárki, bármilyen körülmények között megfertőződhet, de tény, hogy vannak hajlamosító tényezők. Ilyenek például a legyengült immunrendszer, cukorbetegség, sugárkezelés, kemoterápia, valamint a bőr mikrosérülései. Az izzadós lábúaknál könnyebben telepszenek meg a kórokozók.
A közhiedelemben az terjedt el, hogy elsősorban strandon, fürdőben, szaunában, közösségi zuhanyzóban lehet elkapni a bőrgombát. Nem gondolnak arra, hogy amikor a családban valakinek a talpán megjelenik a betegség, akkor bizony az otthoni fürdőkádban, tusolóban, szőnyegen, padlón mezítláb járva is megfertőződhetnek a családtagok.
Tünetek:
Sokszor a lábujjak közötti "kipállás" figyelmeztet a gombák jelenlétére. Előfordulhat, hogy a talp bőrén és a talpszéleken száraz, kissé pikkelyesen hámló bőr látható, amely alatt a bőr kissé vöröses. Megjelenhet bőrpír, viszketés, hólyagocskák.
Kezelés:
A lábgomba minden esetben kitartó kezelést igényel. Normál esetben 3 héten át, napi kétszeri kezelés eredményre vezethet, de ha az említett immungyengeség, vagy cukorbetegség áll fönn, akkor több időre van szükség.
Vény nélkül kapható kenőccsel, oldattal a betegtájékoztatóban leírtak szerint kell kezelni az érintett bőrfelületet, különösen ügyelve a lábujjközökre! Leghatásosabbak a terbinafine és clotrimazole hatóanyagot tartalmazó kenőcsök.
A gyógyulás érdekében nagyon fontos betartani az alábbi óvintézkedéseket! Ezek nélkül csak szélmalom harcot vív a kórokozóval szemben és állandóan visszafertőzödik a lába.
Akinek gombafertőzés alakult ki a talpán, ne járkáljon otthon mezítláb!
Mezítlabas sportoknál (judo, karate, torna, stb.) szintén elővigyázatosnak kell lenni! Ha korcsolyacipőt, sícipőt, vagy bowlingcipőt bérel, legyen keznél cipő-,vagy bőrfertőtlenítő spray!
Cipőt ne adjon és ne kérjen kölcsön! Családon belül sem!
Figyelem! A papucs nem védi meg a lábat a fertőzéstől! Ezért edzőterembe, uszodába, strandra, szaunába vigyen magával bőrfertőtlenítő törlőkendőt, vagy spray-t!
-bőrfertőtlenítés: Clarasept derm spray, vagy törlőkendő, Octenisept spray, Solumium oldat
-cipők fertőtlenítése: (a cipődezodoráló spray-k nem fertőtlenítenek) Pedexan cipőfertötlenítő spray, Sanytol cipőfertőtlenítő spray, Formaldehid oldat, UVc és O3(ózon) cipősterilizáló lámpa
-zoknikat naponta, ágyneműhuzatot, lepedőt gyakrabban kell cserélni, magas hőfokon, vagy fertőtlenítős mosószerrel kell mosni! -Sanytol fertőtlenítő mosószer
-otthon a kád, tusoló, járófelületek fertőtlenítő szeres takarítása.
Takarítószereken,mosószeren cipőfertőtlenítőn, bőrfertőtlenítőn olvassa el a hatásspektrumot! Ha valamire az van írva, hogy baktericid, vagy antibakteriális az a baktériumokat pusztítja. Ez egyértelmű, de nem mindenkinek. A széles spektrumú szerekre ez van írva:
baktericid, fungicid(ez öli a gombákat), virucid (ez öli a vírusokat).
Nyugodtan el lehet menni pedikűröztetni. A szakemberek maguk megvédése érdekében védőfelszerelésben dolgoznak és mondern ferltőtlenítő szereket, stetilizáló berendezéseket használnak az eszközeik és vendégeik egészségének megvédésére. Jó tanácsokkal látják el a kezelést illetően.
Miért fontos a bőrgomba kezelése?
Megszabaduljon a kellemetlen tünetektől, ne fertőzze meg embertársait, családtagjait. Huzamosabb ideig fennálló bőrgomba könnyen átterjedhet a körömlemezre. A körömgomba pedig a bőrgombánál jóval makacsabb betegség, mely évekre megkeserítheti az életét.

Szerző: Hidvégi Otília

 

 

 

A www.labologiagyogypedikur.hu oldalon közzétett minden tartalom (kép és szöveg) jogvédelem alatt áll. További felhasználáshoz (online és offline) az oldal szerkesztőjének engedélye és forrásmegjelölés szükséges.